MEET ME IN BUDAPEST

Ugotavljam, da je to leto zame bilo posejano z večimi načrtovanimi in tudi nenačrtovanimi izleti. Hvaležna sem za vsako novo odkrito državo in mesto v katero sem prišla. Na verjetno zadnji destinaciji letos in po moje tudi najlepši, sem bila prejšnji vikend.

V sodelovanju s potovalno agencijo Collegium na kateri delam in s katero prirejamo največja novoletna praznovanja v različnih mestih po Evropi, sem imela priložnost obiskati eno izmed naših destinacij. Ta destinacija je bila Budimpešta.

Moje navdušenje nad tem je bilo izjemno. Izlet sem skrbno načrtovala, saj sem v dveh dneh želela doživeti vse lepote in znamenitosti tega mesta. Da pa moja lepa in nepozabna izkušnja raziskovanja Budimpešte ne bi ostala le na fotoaparatu in v mislih, sem jo želela deliti z vami.

Takoj po prihodu sem obiskala glavno tržnico – Budapest Central Market. Tržnica je velika pokrita hala in ponuja lokalne dobrote in značilne madžarske izdelke. Vse naokrog diši po salamah, svežem sadju in zelenjavi. Najdeš veliko izbiro oblek, obutve, spominkov in njihove ročno vtkane okrasne prte. Pa palinko, da ne pozabimo.

Ne moremo mimo bazilike Sv. Štefana, ki je tako veličastna in ogromna, da ti vzame dih. Dih mi je v Budimpešti jemalo neštetokrat.  Da boste vedeli o čem govorim se sprehodite po spodnjih slikah.

Cerkev svetega Štefana – Szent István templom

 

Ribiška trdnjava – Halászbástya in Matjaževa cerkev Mátyás templom

 Trg junakov -Hősök tere

Széchenyjev verižni most

Most svobode

Navdušena sem nad tem mestom. Ponuja avtentično kulinariko, neštete shoping ulice, trge in četrti, katere lahko raziskuješ, da o arhitekturi ne govorimo. Ta pride do izraza še bolj v temi, ko se vse razsvetli <3

Budimski grad

Po Londonu in Dunaju je letos marca tudi Budimpešta dobila svoj tako imenovani »eye« .

Parlament

 

Na večjih trgih ponujajo pečene rolade – Chimmey cake, katere sicer izvirajo iz predela Romunije, kjer so Madžarsko govoreča manjšina, vendar jo je sedaj možno najti že po večih mestih po Evropi. Posujejo jih z lešniki, čokolado ali sladkorjem. Saj ne moreš kar mimo, ko tako zadiši po vročih slaščicah.

Na mojem spisku želja je bil madžarski golaž v bombetki in..

..langaš -langoš, ki je tipična madžarska jed oz. ocvrto testo, ki ga najpogosteje jedo s sirom in česnom.

Zaradi pomanjkanja časa sem izpustila obisk slavnih termalnih bazenov in pa vožnjo z ladjico. Sem pa uspela pokukati v nočno življenje.  V centru mesta je ulica oz. prehod, ki je dolg skoraj kilometer in v katerem so najrazličnejši bari: angleški pubi, rock bari, karaoke bari, retro bari,- res ni da ni. Noro je dejstvo, da lahko pub crowl doživiš v eni ulici.

Čeprav sem tak preživela malo časa, sem veliko doživela. Zato vsem tistim,  ki raziskovanje mesta želijo združiti z žurom, to destinacijo vsekakor priporočam.

Novo leto je zelo blizu, tako kot Budimpešta 🙂 Collegium ponuja tudi druge zanimive destinacije, kjer lahko svoje novoletno praznovanje združiš še v izlet in doživiš nekaj nepozabnih dni. Preveri ponudbe in programe na strani: Collegium novo leto in si zagotovi svoje čarobno raziskovanje BUDIMFEŠTE z zgodoviskimi termami, navdihujočimi ulicami in nepozabnimi party-i.

Ker kot modna blogerka nikakor nisem morala mimo tega, da nebi to čudovito mesto izkoristila še za kakšno modno objavo … ta sledi kmalu 😉

Köszönet Budapest/Hvala Budimpešta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *